Trochu jsem se zamýšlel nad tématem ošetření laku auta. Před každou akcí se snažím auto umýt a naleštit, aby vypadalo co nejlépe. Ale zjistil jsem, že je poměrně dost rozdílů mezi výrobky pro ošetření laku auta. Jak a čím tedy ošetřujete lak vy ?
Základ je určitě umytí - šampony jsou s pH neutrálním (tedy neměly by narušovat voskovou vrstvu, která je případně na laku), nebo jsou šampony, které pH neutrální neuvádějí...
Potom přichází případné leštění - leštěnky jsou ovšem většinou lehce abrazivní, tedy stírají (kromě nečistot, které šampon nezvládne) určitou část zvětralého laku a případně i vrstvu vosku...
Voskování - čím voskujete ?
Ze všeho mi vychází jednoduchý postup: auto umýt, použít leštěnku, poté navoskovat a to celé opakovat až ve chvíli, kdy je evidentní, že vosk už na laku není. Pokud dojde ke znečištění v průběhu provozu (např. cesta na sraz), jsou dvě možnosti - buď auto umýt šamponem s pH neutrálním a vysušit jelenicí (vosková vrstva je stále na laku a tak není potřeba nic dalšího, pokud se neukáže, že je vosková vrstva pryč), nebo použít tzv. detaileru, což je spray, kterým se vyčistí lak, aniž by se porušila vosková vrstva. Máte s tzv. detailery někdo zkušenosti ?
Jak udržujete lak auta ?
_________________ Renault 11 GTL, phase I, 1397 ccm, 49 kW, 5 dv., r.v. 1986 Renault Espace I 2000 TSE, phase II, 1995 ccm, 74 kW, 5 dv., r.v. 1990 Renault Clio III Grandtour, phase II, 1149 ccm, 16V, 55 kW, r.v. 2010 Karosa LC 735, typ 735.40, ex. Armáda ČR, r.v.1988 Jawa 50 Pionýr, typ 20, ex. ČSLA, r.v. 1979
|