Safrane píše:
R11 píše:
Kam až mé zkušenosti s těmito vozy sahají, Trabant měl volnoběžku jen na 4. stupni, Wartburg na 2., 3. a 4. stupni...
Zadřít se to nemohlo, motor stále vyráběl podtlak, kterým přes spádový karburátor stále nasával palivo, které mazalo motor. Je to vlastně stejné, jako u kteréhokoli auta s karburátorem, jen konkrétně Trabantu chybělo palivové čerpadlo. Uzavřít přívod paliva do motoru při brzdění motorem umí jen vstřikovací jednotky, a to ještě ne všechny

To ti fakt není hloupý psát tady takový krávoviny?A není to poprvé.
Tak koukám, že ta jízlivá poznámka o Světě motorů nestačila. Dobře...
Konkrétně jaké "krávoviny" jsem si dovolil napsat? Docela by mě to zajímalo

Nedorozumění ohledně obsahu motoru R5 jsem měl pocit, že bylo vyjasněno. Taktéž mám dojem, že jsem dostatečně vysvětlil problematiku typů a designu předku u R11...
Pokud jde o volnoběžky na zmíněných autech, je to skutečně tak, jak jsem psal. U Saabu navím, nicméně o něm jsem nepsal...
Trabant - volnoběžka nevypínatelná na 4. stupni, Wartburg vypínatelná na 2., 3. a 4. stupni...(jedině, že by byla i na jedničce a já si toho nevšiml - přece jen na jedničku se kopce běžně nesjíždí a brzy se z ní řadí na dvojku, takže se nenechává jet auto na jedničku bez plynu...)
Pokud jde o funkci spádového karburátoru, o tom asi diskutovat nebudeme...nebo to snad nefunguje tak, jak jsem napsal?
A pokud jde o nebezpečí zadření motoru při brzdění motorem. Připusťme, že při sjíždění Grossglockneru by se to teoreticky stát po hodně dlouhé době mohlo (přece jen přes volnoběžnou trysku se nasává méně paliva, než přes hlavní), nicméně k tomuto tématu si dovolím ocitovat originální příručku k Wartburgu 353:
"Betriebsanleitung für den Personenkraftwagen 'Wartburg' 1000-353" (z roku 1966, str. 32, odst.3.6.)Jízda s volnoběžkou
Volnoběžka přispívá k úspoře paliva, tichosti vozidla a šetření poháněcího ústrojí a je tím pádem výhodné ji mít neustále zařazenu. Vyřadit by se měla jen při sjíždění klesání a na namrzlé vozovce, kde brzdný účinek motoru může přispět k vyšší bezpečnosti jízdy. Rovněž ji vyřaďte tehdy, chcete-li roztlačovat vozidlo při slabé baterii nebo porouchaném startéru.
Při parkováni vozidla v kopci je vhodné jako dodatečné zajištění vozu zařadit po zatažení ruční brzdy:
při stání do kopce 1.rychlostní stupeň,
při stání z kopce zpátečku.
V těchto případech není nutné volnoběžku vyřazovat.
(Pozn.:pojem vyřadit volnoběžku znamená povolit páčku pod volantem; motor pak brzdí a volnoběžka je vyřazena z činnosti. Naopak zařadit (zapnout) volnoběžku obnáší přitáhnout páčku pod volantem do ozubu; motor pak nebrzdí a volnoběžka tím plní svou funkci automatické spojky mezi převodovkou a motorem.Jedině, že by to soudruzi z NDR mysleli jinak, než to napsali...

Samozřejmě nesoudím škubavý pocit při jízdě při brzdění motorem...což byl asi hlavní důvod nepoužívání volnoběžky při jízdě z kopce.