Tak po měsíční zkušební době kdy jsem se rozhodl pro olejová kamínka poreferuji:
Zvolil sem kamna na olej - koupil jsem je za 3tis. od kamaráda který je vyrábí.
V garáži jsem jej instaloval do rohu vedle ponku a ten jsem oddělil plechem z důvodu žáru a případných jiskřiček.
Kouřovod jsem zavedl do větrací mřížky. Vše jsem instaloval tak aby v období kdy nejsou potřeba byly snadno demontovatelné a místo nich byl nějaký stůl či jinak využit prostor. Jako přivod jsem původně zkoušel uřízlou PB láhev (vrchní část s kohoutem) a regulovaným přvodem olej skapával do přívodní misky do kamen. Ale toto zařízení je jak rozměrově velké tak volně přístupný olej mne od tohoto provedení odrazujou a budu jej modifikovat nějakým malým hasičákem s malým nalévacím otvorem.
A teď ke zkušenosti. Mé skeptické očekávání bylo předčeno. Zapaluji jej kusem hadru s benzínem potom přecházím na vyjetý motorový olej - výhřevnost rychlá a velice velká ! občas musím kamna zhasnout jelikož je horko k nevydržení. Dále což sem nečekal kamínka vůbec nekouří ani dovnitř ani ven (z komínu jde pouze sálavé teplo mimo zapalování) a když je pěkný olej tak nejsou ani moc hlučná. Po měsíci v občasném provozu jsem je chtěl vyčistit ovšem k mému překvapení to nebylo potřeba (mimo misky). Jediná závada je že v oleji nesmí být žádné nečistoty (voda, benzín, atd...) to je potom rachot, rány jak od dělostřelectva, hází to jiskřičky ven a prská
v tom horším případě kamna zhasnou a musí se čistit miska aby se daly opět zapálit.
Všem co zvažují tuto variantu vřele doporučuji a myslím že z možností vytápění je to nejlepší.