Ano, to na co jsem se těšil a připravoval od ledna, to uběhlo velmi rychle. A mohu potvrdit, že výlet do domoviny našich vozů proběhl nad všechna má očekávání. Rád připravím pro jinou příležitost menší reportáž, stejně jako fotogalerii. Zatím tedy shrnu dojem z této akce do několika bodů:
- jestliže Renault v roce 1973 řekl v jedné reklamě "Je to hotová věc, R16 TX je stvořen pro dálnice", tak to platí doslova i dnes
Šestnáctka nás celou cestu rozmazlovala svým pohodlím, až jsem litoval, že jedna cesta byla jen 750 km
. Najeli jsme celkem 1923 km, průměrná spotřeba na dálnici byla 6,3 l/100 km při rychlosti 110 - 120 km (kontroloval jsem to tam i zpět). Samozřejmě při cestách přes pohoří Vosgez a silničkách Alsaska, stejně jako Štrasburkem, byla spotřeba vyšší - cca 7,5 l/100 km.
- silnice v Německu i Francii jsou, aspoň ty po kterých jsme jezdili, z jiného světa, než ty naše
- po celou dobu jsem nezaznamenal na silnici žádnou agresivitu
- od Německých hranic se k nám na odpočívadle či benzínce hlásili Francouzi (samozřejmě, kvůli šestnáctce
). Při příjezdu do Francie to bylo ještě častější - vždy velmi milé a spontánní
- lidé, ať již v hotelu, v restauraci, na srazu, byli vstřícní a přátelští (snad k tomu částečně napomohla i má skromná francouzština)
- organizace srazu byla výborná, celý hlavní den srazu se vydařil. Poznal jsem několik zajímavých lidí i jejich osudů (o tom více v pozdější reportáži). Celkem se zúčastnilo asi 120 vozů, z toho nejvzdálenějším účastníkem bylo auto z Izraele
- řídit šestnáctku je potěšení, řídit ji v jejím domově dvojnásobné
- snad toto může potvrdit i Ondra, se kterým, a s jeho rodiči, jsme si tento výlet nádherně užili a děkujeme za něj organizátorům i našim "šestnáctkám"
- bylo úžasné sledovat, kolik emocí tento vůz dodnes ve Francii vzbuzuje (většinou u střední a starší generace)
Jako ochutnávku přikládám zatím odkaz na oficiální fotky a videa z akce. Později připojím vlastní galerii.
https://photos.app.goo.gl/9SkqRGxN4Sb4XWXh7